Login
Get your free website from Spanglefish
This is a free Spanglefish 2 website.
22 August 2021
Don Everly (84) overleden

Don Everly, het laatst overgebleven lid van The Everly Brothers, is overleden. Hij was 84. Samen met zijn broer Phil (overleden in 2014) vormde hij het meest invloedrijke zangduo uit de popgeschiedenis.

De zoons van het C&W-echtpaar Ike en Margaret Everly, waren acht jaar toen ze voor het eerst optraden op de radio tijdens The Everly Family Show. Later trokken Don en broer Phil naar Nashville, waar ze via Chet Atkins voet aan de grond kregen in de muziekindustrie.

De samen met Atkins opgenomen single Bye Bye Love (1957) betekende hun wereldwijde doorbraak, gevolgd door onder meer Wake Up Little Susie, All I Have To Do Is Dream en Message To Mary. De meeste van hun vroege hits werden geschreven door het songwritersechtpaar Felice en Boudleaux Bryant.

In 1968 beleefden Don en Phil een opleving met het door countryrock geïnspireerde album Roots, dat gezien mag worden als hun artistieke hoogtepunt. Toen Phil in 1973 zijn gitaar tegen het podium van attractiepark Knott’s Berry Farm smeet, na jaren van onderlinge ruzies, viel het duo uit elkaar.

Door de jaren heen brachten de broers nog talloze soloplaten uit en sinds 1983 werkten ze weer regelmatig samen op het podium en zelfs in de studio, onder meer in samenwerking met Paul McCartney (die de hit On The Wings Of A Nightingale schreef) en Paul Simon (als achtergrondzangers op Graceland). (zie link hieronder)

Vooral hun samenzang was van grote inspiratie op bands als The Beatles, The Beach Boys, The Bee Gees en Simon & Garfunkel. Doorgaans zong Don de lage baritonpartij, terwijl Phil de hogere tenorstem voor rekening nam.

De doodsoorzaak van Don is niet bekend gemaakt. Hij laat zijn stokoude moeder Margaret, zijn vrouw Adela en zijn vier kinderen achter.

Thank you for the music, Don!

(met dank aan Oor.nl)

Click for Map
sitemap | cookie policy | privacy policy | accessibility statement