Login
Get your free website from Spanglefish
This is a free Spanglefish 2 website.

Meet Fashion

Meet Fashion ontstond medio 1963 ná het uiteenvallen van de rock-’n roll-band Eddy and his Explosions. Ed Verstappen,Wil Smit en Dick Stigter bleven over en Jan Heijink vertrok. Wil van Geloven werd de drummer.  Toen na enige tijd Dick Stigter naar the Cavaliers ging werd  Roeland Hoeksema de bassist.

De muziek van Meet Fashion bestond overwegend uit muziek van The Kinks en Van Morrison. Van 1963 tot 1968 waren de meeste optredens op zaterdag of zondagavond in de Poort van Kleef aan de Markt in Eindhoven, een café met bar en een grote achterzaal waar uitsluitend jazz werd gespeeld. Begin zestiger jaren met de komst van Armand en the Valiants werd er de eerste popmuziek gespeeld. Meet Fashion volgde hen op en wisselde af met bands als Keesje and his Comets, Formule 5 en Dirty Underwear.
Ook kwam Armand na afloop van zijn optreden in het land op zondagavond naar de Poort waar Meet Fashion hem dan begeleidde met ‘Ben ik te min’ en ‘Een van hen ben ik’ een lied dat de Poort van Kleef beschreef. Deze liedjes verschenen op single bij Phonogram en werden grote hits.
De sixties muziekstijl van Meet Fashion werd naar mate de seventies naderden meer experimenteel. met muziek van Ars Nova en Amerikaanse undergroundmuziek.  De muziek werd aangekleed met een stroboscoop en vloeistofprojecties. Deze bestonden uit eigenhandig gemaakte dia’s  die met een injectienaald, gevuld met diverse kleuren zeepsop, werden ingespoten. Door de warmte van de projector ontstonden er kleurige figuren die op de muren werden geprojecteerd. Dit alles werkte uiterst sfeerverhogend in de Poort.
Drummer Wil van Geloven ging naar  Out of Sight en Roeland Hoeksema verdween in het bankwezen. Opvolgers werden Paul Reekers op bas en Broer Bogaard op drums. Hessel van Bree werd weer als pianist toegevoegd. In ‘68 werd de Poort van Kleef discotheek. Live popmuziek was daar toen voorbij. Meet Fashion heeft  daarna  het bekende zalencircuit in Nederland bespeeld en stopte rond 1970.
Zoals altijd was de concurrentie met  andere bandjes de oorzaak van veel bandwisselingen. Ed Verstappen ging verder als gitarist bij Peter and his Rockets , vervolgens  Ronnie en de Ronnies en daarna  John Lamers Diggers Goldmine.  Later werd Ed pianist bij Cabaretgroep Soeza vervolgens zanger/ gitarist bij Climax Hells and Angels en medio 2005 werd the Shadows Tribute Band opgericht. Hij studeert klassiek gitaar en vormt nu samen met Pieter van den Boom: EDDIEPIETERS, guitars and more.

De revival-bezetting van MEET FASHION voor Back to the Sixties Eindhoven 2011 heeft nogal wat moeite gekost. Wil Smit speelt sinds Meet Fashion niet meer, Roeland Hoeksema is helaas niet meer,  Paul Reekers woont in Spanje.
Na zorgvuldig wikken en  wegen, het gaat immers om popmuzikanten  uit de sixties, wordt de originele bezetting van Meet Fashion van Ed Verstappen en Wil van Geloven nu  aangevuld met Frank Baten en Pieter van den Boom. Frank was in de sixties o.a. bassist van Infact. Ook hebben Frank en Ed  15 jaar samen gespeeld in de  band Climax Hell´s and Angels en in the Shadows Tribute Band.
Pieter van den Boom  werd bekend als sologitarist van popgroep The Vitals uit 1964. Deze groep is nooit gestopt. Evenals Ed  speelde Pieter bij Peter and his Rockets, Ronnie en de Ronnies en John Lamers. Hij heeft zich naast popmuziek gespecialiseerd in klassiek gitaar. Zowel Ed, Pieter en Frank zijn tot op heden nooit gestopt met muziek.  Wil van Geloven is sinds 4 jaar weer  actief als drummer omdat hij met Out of Sight speelde voor Back to the Sixties Eindhoven 2009.
De Poort van Kleef was de eerste echte poptempel van Eindhoven. De beginnende popcultuur werd daar in al zijn facetten uitgedragen; muziek, mode, poëzie, vrijheid. Meet Fashion - ofwel - Ontmoet de Tijdgeest, heeft daar in belangrijke mate aan bijgedragen door samen met Formule 5, Keesje and his Comets, Dirty Underwear (later Dirty) en Armand precies die nieuwe muziek te laten horen en zien die de jeugd nog niet echt kende. Zij was alleen radio gewend – zoekend op radio Luxemburg naar popmuziek –  en één uurtje per week op de Nederlandse radio. TV kon je nog vergeten.
Dus  de weekenden in de Poort Van Kleef, met muziek van echte popgroepen dáár keek je naar uit; het was er één grote happening. In ‘68 werd de Poort  van Kleef discotheek  en was de live popmuziek er voorbij. In 1971 heeft de Effenaar het stokje overgenomen. De Poort is nu een Casino.

Back to the Sixties Eindhoven  is het enige festival waarbij de popgroepen van toen na 40 jaar weer eenmalig optreden. BTTS brengt je terug naar de eerste live popmuziek in Eindhoven. De afgelopen zes jaar zijn veel muzikanten door dit festival  weer opnieuw gaan optreden.  Hieruit  zijn weer nieuwe muzikale impulsen ontstaan en niet te vergeten: hechte vriendschappen.

De line up voor Summer in the Sixties op 14 september 2014 bestaat uit vlnr. Pieter van den Boom (sologitaar/backing vocals), Cees Honing (drums), Han Verbakel (basgitaar) en Ed Verstappen (gitaar/zang).

Hieronder Meet Fashion anno 1963, met klokgewijs Wil van Geloven (Drums) Roeland Hoeksema (Bas) Wil Smit (Gitaar en zang) en op de voorgrond Ed Verstappen (Gitaar en zang) .


 

Uit de ouwe doos van onze Cees


Mooie tijd die vroege jaren 60 met al die opkomende Eindhovense muzikanten. Deze foto stamt uit 1960 met daarop Ed Verstappen en Wil van de Ven (samen met hun versterker) Zij hadden toen allebei gitaarlesvan Tom van Bokhoven van de Lighttown Skifflegroep.
Met dank aan Cees van Rooij.

 

Click for Map
sitemap | cookie policy | privacy policy | accessibility statement