Login
Get your free website from Spanglefish
This is a free Spanglefish 2 website.

Eddy and his Explosions

(Vlnr. Ed Verstappen, Jan Heyink, Wim Sloots en Wil Smit)

In 1958 werd de Eindhovense Rock & Roll-band Eddy and his Explosions geboren. Ed Verstappen kocht toen in een noodwinkeltje in de Hooghuistraat een Millergitaar van gitaarfabriek Egmond Eindhoven voor  75,-  gulden . Hij begon gitaar te spelen op muziekavondjes bij de verkenners van de Woenselse St. Michaelgroep en kreeg later zijn eerste gitaarles van Tom van Bokhoven van the Lighttown Skifflegroep. Bij de verkenners kwam hij in contact met Wim Sloots die ook gitaar speelde.  Zo ontstond medio 1958 het begin van Eddy ans his Explosions. Later werd Wil Smit, die in de buurt woonde en op een rode Fender Stratocaster speelde, de sologitarist.  Ed’s buurjongen en vriend  Jan Heijink werd de drummer en Hessel van Bree de pianist.

Er werd in die tijd overwegend instrumentaal gespeeld omdat er nog geen zangmicrofoons en versterkers waren. Een elektrische bas was toen een zeldzaamheid,  dus speelden ze met twee slaggitaren waarbij de ene de basloopjes deed. In plaats van versterkers gebruikten ze voor de geluidsversterking oude radio’s.

 

(Willy van de Ven en Eddy Verstappen, met dank aan Cees van Rooy)

Eddy and his Explosions speelden vaak in het Pauluspatronaat aan de Boschdijk, waar menig Eindhovens bandje zich liet horen aan een laaiend enthousiast publiek. Een zaal die door het parochiebestuur van de R.K.Pauluskerk beschikbaar was gesteld voor de jeugd.
In die tijd speelde de band ook bij de vele teenagershows, die veel weg hadden van  talentenjachten. Met nummers van o.a. Cliff Richard, Chuck Berry, Eddy Cochran en Gene Vincent werden veel successen geboekt en er verschenen lovende recensies in het Eindhovens Dagblad. 

De programma’s  Popstars, the Voice of Holland e.d.. zijn daar de hedendaagse TV-varianten van. Aanvankelijk speelde Eddy and his Explosions dus instrumentaaltjes als Caravan, Apache,   Red River Rock en zelfs een eigen compositie: Explosia. Een succes was hun rockversie van “Roodkapje”  evenals Dactylo Rock van de Franse groep Les Chausettes Noires. 

Toen de basgitaar zijn intrede deed, kwam Dick Stigter de gelederen versterken en vertrok Wim Sloots,  evenals Hessel van Bree (zie onderste foto). De band hield medio 1963 op te bestaan.

Vlnr: Jan Heyink, Wim Sloots, Ed Verstappen en Wil Smit

 

 

Click for Map
sitemap | cookie policy | privacy policy | accessibility statement