Login
Get your free website from Spanglefish
This is a free Spanglefish 2 website.

Noud Bongers

Dé Brabantse singer-songwriter.
De Brabantse troubadour Noud Bongers kreeg in 2009 de Ad de Laat prijs. Met zijn meer dan 100 zelf geschreven eigentijdse liedjes wordt Noud dé Brabantse “singer-songwriter” genoemd.


Geboren en getogen Brabander.
Noud Bongers (1952) woont in de Maaskant, in het rustieke Brabantse Lith. Het dorpje dat bekend werd door het boek Dorp aan de Rivier van Antoon Coolen. Daar aan d’n dijk, tussen de Maas en d’n open polder, is ie geboren en getogen. Hij is het derde kind in een gezin van zes. Zijn vader Arnold kwam van Zeeland (Landerd) en werd koster en verzekeringsman in Lith, waar hij in zijn vrije tijd ook een verdienstelijk landschapschilder was. Nouds moeder kon goed dansen en had de muzikaliteit van haar vader die accordeon speelde. Thuis werd er veel gezongen en bij Bongers hadden ze begin jaren zestig al een bandrecorder, waarmee veel zang en ook de gitaar van Noud en het drumstel van Leo werden vastgelegd. Bijna alle kinderen zongen in jongerenkoren.

                          
Ondanks dat Noud altijd leraar wilde worden ging hij na de Mulo toch naar een middelbaar economische school in Den Bosch. Na zijn dienstplicht werkte hij een korte periode bij de ABN bank, maar is vanaf 1976 gemeenteambtenaar.
Noud trouwde in 1978 met Jeannie (nog steeds zijn grote liefde) waarmee hij drie kinderen kreeg, Niels, Fer † en Iris. Vanaf 1990 was de Lithenaar 13 jaar raadslid in de voormalige gemeente Lith, waarvan 4 jaar als wethouder. Als wethouder kreeg hij landelijke aandacht met zijn eerste Nederlands integrale gemeentelijk erfgoedplan.
In 2003 kreeg de Lithse troubadour een Koninklijke onderscheiding en werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Als kroon op zijn werk ontving Noud in 2009 de Brabantse Ad de Laat Prijs.

                             

Noud draagt het dialect nog steeds een warm hart toe. Zo werkt hij als dialectschrijver mee aan de jaarlijkse Brabantse Boekenweekboekskes, die geïllustreerd worden door zijn dochter Iris. Daarnaast is hij lid van de adviesraad streektaal en van de werkgroep Lokale Radio en is hij coördinator/penningmeester van het radioprogramma op z’n Brabants bij Omroep Brabant.
Bovendien is hij penningmeester bij de Toon Weijnen Stichting ( gelinkt aan de Provincie Noord Brabant en de Brabantse Leerstoel Universiteit Tilburg ).

Muzikale ontwikkeling.
Al sinds zijn twaalfde speelt Noud gitaar. Al snel bleek dat hij een grote belangstelling had voor de kleinkunst. Vanaf de jaren zestig was hij al vaak te vinden bij optredens van Miel Cools, Zjef Vanuytsel, Cornelis Vreeswijk, Dimitri van Toren en Boudewijn de Groot. De Nederlandstalige- en streektaalmuziek vond hij helemaal het einde.
Toch wisten zijn drie muzikale vrienden hem destijds te strikken als zanger-gitarist bij het dansorkest Story. Met deze wereldberoemde band in Oss en omstreken werd Noud in deze 10 jaar bekend in het muziekwereldje. Toen de balans tussen werk en muziek uit de hand dreigde te lopen koos Noud bewust voor zijn HBO studie economie in Tilburg en stapte uit zijn band.
In 1976 werd de gedreven muzikant dirigent van het koor Lithanie in zijn geboorteplaats. Met dit koor, waar hij 20 jaar de muzikale leider van was, nam hij toen al een muziekcassette en een langspeelplaat op. Natuurlijk was hij in deze periode ook betrokken bij de befaamde Lithse Revu. Samen met zijn broer Leo schreef en zong hij jarenlang liedjes voor het jaarlijkse culturele hoogtepunt in zijn maasdorp.

Noud als troubadour.
Na het schrijven van de filmmuziek “Dorp aan de Rivier deel II” groeide bij Noud weer de oude belangstelling voor de kleinkunst en begon hij eigen melodietjes met teksten te schrijven in zijn vertrouwde Brabantse taal. In 1995 kwam hij in contact met de Brabantse Lya de Haas die hem adviseerde zijn liedjes op een cd te zetten.
Noud werd vanaf die tijd een zichzelf op de gitaar begeleidende Brabantse troubadour en weet met zijn sonore bariton zijn groot Brabantse luisterpubliek al ruim 15 jaar te bekoren.
Het repertoire van Bongers is erg divers van melodie en de teksten gaan voornamelijk over de gewone alledaagse dingen van het Brabantse land en van het Maasland in het bijzonder.
Met zijn liedjes geeft hij een geheel eigen bijdrage aan het Brabantse lied.
Tijdens zijn optredens worden de liedjes op de typische Bongers-manier, vol humor en anekdotes, aan elkaar gepraat. Hiermee onderscheidt hij zich duidelijk van de andere
Brabantse artiesten. Verder betrap je hem zelden op een nostalgische terugblik. Die dingen zijn weg. Juist de tegenwoordige overgebleven dingen wil hij middels het Brabants vastleggen. Zijn cd’s met bijbehorende tekstboekjes geven een weerspiegeling van de tijd waarin we nu leven.
Door zijn ruim 100 mooie eigen liedjes is Noud uitgegroeid tot dé singer-songwriter van het Brabantse lied. Zijn liedjes zijn vaak te beluisteren op Omroep Brabant en de Regionale Omroepen. Vooral zijn liedjes “Op de fiets” en “Kliko” zijn erg bekend geworden
Brabant zal in de toekomst nog veel van Noud Bongers horen!

Discografie.

Zijn debuut-cd “Aachterum is ’t kermis” werd in 1996 cd van de week bij Omroep Brabant. In 1998 verscheen zijn tweede cd “’t Brabants Ketierke”. Zijn derde cd heet “Effe rust” (2002), zijn vierde “Zomar” (2004), zijn vijfde “Aanders” (2008) en zijn 6e cd “Zunt” (2012).
Al zijn cd’s werden opgenomen in de studio van Hennie Korsten te Rosmalen.
Verder leverde Noud in de loop van de jaren zijn bijdrage aan de dvd “In Brabant geborre”
en aan de cd’s “ ’n Toerke Brabants “, “ Maria in Brabant, deel 2 “ en “de Bietels op z’n Brabants”.

Kijk voor meer informatie op www.noudbongers.nl of mail naar info@noudbongers.nl

 

sitemap | cookie policy | privacy policy | accessibility statement