Login
Get your free website from Spanglefish
This is a free Spanglefish 2 website.
12 March 2017
MAC TAPLE LAAT THE CAVERN SWINGEN!

Eindhovense 'rocking rebels' laten Liverpool swingen

LIVERPOOL - Oudgediende rock -'n-rollband Mac Taple uit Eindhoven/ Valkenswaard mocht zaterdagmiddag optreden in de beroemde Cavern 'Beatles'-Club in Liverpool. We reisden mee.

(Bron: Dieter van den Bergh, Eindhovens Dagblad 11-03-17, met dank!)

De gecharterde bus naar Liverpool heeft vertraging. Het kan de pret niet drukken in het Eindhovense clubje dat net is aangekomen op het vliegveld van Manchester: de band Mac Taple en aanhang. Maandenlang heeft de rock-'n-rollgroep uit Eindhoven en Valkenswaard naar deze mijlpaal uit hun muzikale carrière uitgekeken, dus dat uurtje kan er ook nog wel bij. "Weet je", zegt bassist en reisleider Peter Visser (67) vervuld van enthousiasme, "dit kon al niet meer stuk. Wij, een stelletje knuppels uit Brabant, zijn potdorie gewoon uitgenodigd in de Cavern Club, uniek!"

Een wat gammele Mercedesbus rijdt voor, zowat in yellow submarine-kleuren, en ook bijna uit die tijd, lijkt het. Visser loopt naar de chauffeur. "Ja hoor, hij zegt dat hij het is!", roept hij naar zijn gezelschap, dat wat giechelend instapt."Attention please!", roept zanger Jan van Riet (69) voordat de bus begint te rijden, en geeft in het gangpad safety-instructies. Het rock-'n-rollreisje naar het walhalla van de Merseybeat is nu echt begonnen.

In het hotel wacht Rob Jones, werkzaam in de Cavern Club, dankzij de Beatles die hier naam maakten 'the most famous club in the world'. Ook is hij de vader van Paul Jones, de George Harrison van huisband Cavern Club Beatles. Vader en zoon wilden de Brabantse rockers graag in hun club hebben. "Ik ken ze van YouTube. Weinig bands die zo sixties en zo cool zijn als Mac Taple. En dat op hun leeftijd. Veel bands bij ons zijn tributes, zij brengen juist de rock-’n-roll die de Beatles hier speelden.”

"De Cavern doe je niet even", weet de oorspronkelijk Britse drummer Jed Jones, met zijn 52 jaar de benjamin van de band en bijna twintig jonger dan gitarist Jos van den Dungen (71). Als profmuzikant zag hij zowat alle zaaltjes van Engeland, maar de Cavern alleen als 'toerist'. "Very exciting." Dat vindt ook gitarist Jan Jansen (58).  "Ons podium is zo groot als een postzegel, en we spelen op vintage versterkers die we niet kennen. Maar komen we wel uit."

'Amazing'
De plek waar het allemaal plaatsvindt is de authentieke frontroom van de Cavern Club. Ruim 300 man kunnen er in, en die zijn er ook als Mac Taple begint. Britten, buitenlandse Beatles-toeristen, en Hollanders, zo’n vijftig. Het is nog net geen ‘Guus goes Royal Albert Hall’, maar wel 'amazing', volgens Rob Jones, en 'very rare' voor de Cavern. De speciale Cavernset van Mac Taple - classics van onder meer Carl Perkins, Chuck Berry en Eddie Cochran - valt in de smaak. De groep geeft zich volledig, zanger Van Riet springt als vanouds als een jonge hond over het podium: het is net groot genoeg. 

Onder de aanwezigen vriend en 'Mac Taple-kenner' Egbert Buiter, wethouder in Valkenswaard, de Eindhovense advocaat (en vriend en fan) Bert de Rooij met collega, en ook Graham Lee en Tom Morgan van de Britse beatbands The Scorpions en Herman's Hermits wilden dit feestje niet missen, nadat ze vanuit Nederland door vrienden van de Eindhovense werkgroep BttS getipt waren.
"Gewoon leuk", zegt De Rooij, gestoken in Mac Taple-shirt. Lachend: "En omdat strafrechtpleiters nu eenmaal de rock-’n-rollers onder de advocaten zijn. Fijn ook om eventjes de Gutenberg-drugszaak achter me te laten. Ik had overigens wel het idee dat we de enigen zouden zijn uit Nederland. Wie doet nou zoiets?"

Rocking Rebels
'This song is from the south of Holland', kondigt Visser hun eigen nummer "Rocking Rebels keep on dancing" aan. De band krijgt ook de Britten moeiteloos mee op het aloude lijflied van de roemruchte Eindhovense Rocking Rebels-club. In de verschillende hoekjes van de kelder wordt gedanst, ook een groepje jonge dames op vrijgezellenfeestje kan niet langer meer stil blijven zitten. 
Op een bankje swingt een ouder echtpaar uit Liverpool mee – zeventigers en vaste bezoekers. "Dit is de beste band die we ooit zagen. Eindhoven? Never heard of, maar het moet goed toeven zijn daar."

Ook muzikant Graham Lee is lyrisch over het optreden. "Ik zou dolgraag een keer met deze gasten optreden."
De Mac Taples glunderen na afloop: het concert had niet beter kunnen verlopen. Of kan het toch nog mooier? Ja, nóg een keertje hier optreden, zegt Visser. "Ik ga er eerlijk gezegd vanuit dat we na dit succes nog wel een keer mogen terug komen."

Click for Map
sitemap | cookie policy | privacy policy | accessibility statement