Login
Get your free website from Spanglefish
This is a free Spanglefish 2 website.

Intretinerea gradinii de legume

by Marius ro - 08:20 on 12 January 2017

intretinere gradini

Iata cateva etape foarte importante pentru amenajarea si intretinerea unei gradini de legume aspectuoase si eficiente pentru gospodaria dumneavoastra:

  • Amenajati zonele unde vei cultiva legumele

Inainte de amplasarea paturilor de legume, trebuie sa curatati locul de pietris si de buruieni. Se aseaza material geotextil sau o folie agricola pe suprafata solului pentru a proteja legumele de potentialii daunatori. Apoi montati patul de legume, de la nord la sud, pentru a le expune la soare, iar legumele mai inalte vor fi asezate spre nord. Este recomandat ca suprafata pe care se vor amplasa paturile de legume sa fie la un nivel putin mai ridicat pentru a permite o buna drenare, la o distanta mai indepartata de container.

  • Creati paturile de legume

Construiti paturile de gradinarit din diverse materiale: lemn, sipci, piatra, beton, boltari, table, sticla sau orice alte materiale de constructie existente in gospodarie.

Dimensiunea paturilor de legume trebuie sa fie de 15-30 cm in adancime, pentru ca radacinile plantelor sa se dezvolte bine. Paturile de gradinarit din lemn se construiesc din scanduri de aceeasi latime si de cel putin 4-5 cm lungime, din care faceti niste rame patrate sau dreptunghiulare. Imbinati-le la colturi cu suruburi.

  • Alegerea solului

Un sol adecvat cultivarii legumelor trebuie sa fie usor, afanat, cu un bun drenaj. Solurile nisipoase sunt o alegere excelenta pentru a avea o gradina de legume imbelsugata. Este nevoie de o sursa de apa in apropiere, dar nu trebuie sa fie copaci inalti care sa stagneze dezvoltarea legumelor prin umbrirea lor si prin consumarea rezervelor de apa si de nutrienti din sol. Fertilitatea solului creste daca adaugam compost amestecat cu mranita si cu pamantul deja existent. De asemenea, pentru imbunatatirea calitatii solului, puteti folosi si vermiculita. Vermiculita este un material natural, de natura silicatelor, care, amestecat cu un liant special, da nastere la un material dur, comercializat sub forma de granule si placi. Vermiculita imbunatateste procesul de aeratie a solului si retine umiditatea si nutrientii, ducand la o hranire a plantelor, in ritmul lor.

  • Insamantarea plantelor

Se folosesc atat seminte, cat si rasaduri. De cele mai multe ori, gradinarii lucreaza cu rasaduri provenite din seminte plantate in rasadnite, primavara. Pentru a proteja legumele de buruieni, puteti folosi mulci organic (amestec din paie, scoarta de copac, rumegus).

  • Alte lucrari de intretinere

Udati plantele la timp, mai ales la in faza incipienta de dezvoltare. Puteti folosi furtunul de gradina sau sisteme de udare prin picurare ori sisteme de irigatii.

Efectuati si lucrari de erbicidare, daca este cazul, pentru a le proteja de boli si daunatori. Lucrarile de plivire trebuie facute periodic, dupa necesitate. www.Topgradini.ro

Astfel, veti obtine produse eco pe care le veti consuma cu drag si cu incredere.


Add your comment

Your Name


Your Email (only if you are happy to have it on the site)


Your Comment - no HTML or weblinks


Enter this number in the box below and click Send - why?Unfortunately we have to do this to prevent the system being swamped by automated spam

 
Please note that whenever you submit something which may be publicly shown on a website you should take care not to make any statements which could be considered defamatory to any person or organisation.
Click for Map
sitemap | cookie policy | privacy policy | accessibility statement