Login
Get your free website from Spanglefish
This is a free Spanglefish 2 website.
23 April 2016
Tradoteca

Limba daneză a derivat dintr-un dialect mai vechi pe parcursul secolului al XIII-lea devenind o limbă diferită faţă de celelalte limbi scandinave odată cu prima traducere a Bibliei. Cu o ortografie distinctă de cea a suedezei, daneza scrisă a rămas mult mai uşor de înţeles pentru suedezi decât cea vorbită. Până în secolul XII dialectele erau identice, după care ele au fost separate din cauza unor schimbări morfologice. Daneza este limba oficială din Danemarca, una din cele două limbi oficiale din Groenlanda (cealaltă fiind limba groenlandeză) şi una din cele două limbi oficiale din Insulele Feroe (cealaltă este limba feroeză). Numărul celor care o vorbesc de cca șase milioane de oameni este completat de cei aproape 50.000 de persoane locuitori ai părții de nord  a Germaniei cât și studiată în sistemul de învățământ alături de engleză, norvegiană şi suedeză în Islanda. Daneza de bază se vorbeşte în zona capitalei Copenhaga şi în Insula Seeland, în timp ce în alte regiuni, se vorbesc  dialectele. Fiind una din limbile oficiale ale Uniunii Europene şi, în plus, datorită destinaţiilor de vacanţă de excepție, mulţi europeni din sud sau locuitori ai Africii de Nord au noțiuni elementare de daneza, în pofida tendinţei accentuate de eliminare a multor sunete ce-i conferă o oarecare dificultate în sistemul de asimilare. Sistemul de pronunţie danez este unic în lume. Este o adevărată mândrie naţională daneză reducerea considerabilă a sunetelor rostite şi asimilarea lingvistică atât a consoanelor cât şi a vocalelor, chiar şi în limba foarte formală.Majoritatea cuvintelor daneze sunt moştenite din scandinava veche iar o mare  parte din vocabular provine din germană.

            Suedeza, provenită din aceiași familie a limbilor germanice de nord,  apare odată cu inventarea presei de tipar, a traducerii în limba suedeză a Bibliei, fapt ce constituie un pas major spre o ortografie mai consistentă a limbii.Cunoaște o evoluție din dialectele centrale suedeze prezente în secolul al XIX-lea și devine de sine-stătătoare la începutul secolului al XX-lea. Este limba oficială și națională a Suediei  vorbită în majoritate de către aproximativ 9 milioane de oameni în Suedia și alte zone din Finlanda, unde are același statul legal cu limba finlandeză, Vocabularul limbii suedeze este compus în majoritate din cuvinte de origine germanică, acestea fiind împrumutate din limba germană, germana de jos mijlocie și, într-o oarecare măsură, din limba engleză. Alfabetul este alcătuit din 29 de litere, dintre care 26 de litere sunt standarde ale alfabetului latin iar celelalte trei litere sunt specific suedeze.

            Lingviștii sunt de părere că acest ”trio” norvegiana-suedeza-daneza, reprezintă un exemplu perfect de limbi mutual-inteligibile, adică vorbitorii se pot înțelege fără a studia limba celuilalt.

            Cunoașterea limbilor scandinave  contribuie la deschiderea de noi orizonturi culturale, la conștientizarea de către cei interesați a diversitațiilor lingvistice deosebite și nu în ultimul rând la înțelegerea interacțiunii și diferențelor dintre români și popoarele nordice.   

Tradoteca®, biroul de traduceri tradoteca este specializată în traducerea textelor din limbile scandinave. Echipa noastră de traducători nativi de limba daneză dispune de competențe lingvistice și diplome recunoscute pentru a asigura traduceri fidele, rapide şi corecte în/din limba daneză prețuri competitive. Nu ezitați să ne contactați la 0729 TRADUC, 0729 87 23 82 sau la office@tradoteca.ro http://www.francezatraduceri.ro/

Click for Map
sitemap | cookie policy | privacy policy | accessibility statement